AVG update 3: Privacy officer stelt zich voor

06-05-2018

Afgelopen weken hebben we niet stil gezeten, en dit komt onder andere door de enorme drive & het projectmatige denken van onze nieuwe privacy officer: Hanneke de Kluiver! In deze AVG update stelt ze zich voor aan ons.

Ik ben Hanneke de Kluiver en ik ben de nieuwe Privacy Officer.  Ik woon in Deventer en sinds 1987 speel ik volleybal in Deventer. Vanaf het begin heb ik meerdere vrijwilligerstaken gedaan dus veel voorheen DeVolCo-leden kennen me wel.  Ik speel volleybal voor de teamsport en gezelligheid. Jaren heb ik in de wedstrijdcompetitie in de tweede en later in de derde klasse gespeeld en sinds dit seizoen speel ik in de recreantencompetitie.  Wat volgend seizoen gaat brengen is nog te bezien.

Aangezien ik even tussen 2 banen zweef heb ik aangeboden om het bestuur te helpen met het meedenken over de activiteiten rond de invoer van de nieuwe wet  ‘Algemene  verordening  gegevensbescherming  (AVG)’. Een van de gevolgen van de invoer van de AVG is dat elke vereniging en een ‘functionaris van de gegevens bescherming’ oftewel ‘Privacy Officer’ moet hebben. Dat ben ik nu dus voor Avior. Ik werk samen met het bestuur om de vele acties, voortkomend uit deze nieuwe wet, in de komende maanden af te ronden.  Om je een beetje een idee te geven wat erbij komt kijken zie je hier een lijstje met enkele van de vele acties:

• Inventariseren welke gegevens we hebben van onze leden en partners zoals bijvoorbeeld de sponsoren. Waarvoor worden ze gebruikt, waar slaan we deze op en voor hoelang?
  • Inventariseren wie toegang heeft tot welke gegevens en wie mag wat veranderen.
  • Hoe moet de gegevensopslag en verwerking er uitzien om aan de AVG te voldoen?
  • Aanpassen van de manier waarop wij met persoonlijke gegevens omgaan binnen de vereniging en dit delen met de gebruikers.

De wet is van toepassing per 25 mei 2018 en als je het nieuws gevolgd hebt weet je dat weinig bedrijven op deze datum volledig voldoen. Zo zullen wij, een vereniging die op vrijwilligers draait, ook zeker niet volledig voldoen maar we zijn op de goede weg.  Ben je vrijwilliger binnen Avior dan zal je de komende weken en maanden zeker meer van me horen!

Als je een vraag wilt stellen of een (potentieel) datalek wilt melden dan kan dat door een mail te sturen naar privacy@vv-avior.nl.

Dit is de derde AVG-update! Heb je de eerste en de tweede gemist? Kijk dan snel tussen de oude nieuwsberichten.
Op de ALV in juni zullen we een toelichting geven. Heb je in de tussentijd vragen? Of kan je ons hierbij ondersteunen vanuit kennis en ervaring? Neem vooral contact op met Hanneke!